Installera spiskassett i befintlig skorsten

En fråga som ganska dyker upp hur man kan ansluta en spiskassett till sin murade skorsten. Det finns något som heter kassettanslutning som används för att ansluta en spiskassett/spisinsats till skorstenen.

Det är en flexibel konstruktion som bygger på att en stos “dockar” på spiskassetten. Spiskassetten har nästan alltid en anslutningsstos med yttermått 160mm. Därför har kassettanslutningen en stos man trär över och den har då en innerdiameter på 162mm. Stosen sitter på ett flexibelt insatsrör och i den andra ändan sitter en kona med “spännvingar”. Denna kona med spännvingar trycker man upp i skorstenen som då fastnar, och därmed har man anslutit spiskassetten med skorstenen med hjälp av ett vanligt syrafast rostfritt insatsrör. För att säkerställa att det blir tätt använder man brandfogmassa vid anslutningen mot spiskassetten och man trycker upp brandsäker nätmatta in i konan i toppen.

Med denna lösning får du möjligheten att reglera centrumförskjutning upp till 200 mm eller en centrumplacerad böj på ca 45°. Total längd 900 mm med monterad toppkona och anslutningshylsa. Går att beställa i längre längder upp till 1700mm.

Mer information och beställning av kassettanslutning.

Digg This
Share on Tumblr
Hitta oss på Facebook
Google+