Glidgjutning

Material för reparation av murade rök- och ventilationskanaler genom glidgjutning. Ett alternativ till böjbara insatsrör när man vill bibehålla hela den befintliga arean.

En otät rökkanal försämrar inte bara funktionen i kanalen utan kan också bli en stor brandrisk samt hälsorisk, rökgaser kan leta sig ut genom otätheter och sprida sig i bostads- och vindsutrymmen.

Vid en eventuell soteld så kan branden sprida sig genom dessa otätheter. En skorsten som ej erhåller normal täthet klarar inte av en soteld på samma sätt som en godkänd skorsten gör. Vid en soteld kan temperaturen i rökkanalen uppstiga till ca 1300 grader.

För mer information läs glidgjutning av skorsten.

Glidgjutningsmassa 25kg Glidgjutningsmassa 25kg
Keramisk massa som skapar ett nytt tätt skikt i skorstenskanalen och är av mycke... mer+
+50 kvar
+50 kvar
904 kr
598 kr
inkl. moms
 
Dragkudde 200x200 Dragkudde 200x200
Dragkudde för glidgjutning, levereras komplett med ögla och ett mothåll i botten... mer+
+20 kvar
+20 kvar
400 kr
348 kr
inkl. moms
 
Dragkudde 200x350 Dragkudde 200x350
Dragkudde för glidgjutning, levereras komplett med ögla och ett mothåll i botten... mer+
+10 kvar
+10 kvar
465 kr
449 kr
inkl. moms
 
Keramexduk Keramexduk
Med extra kraftigt tyg håller man dragkudden i bättre kvalitet under en mycket l... mer+
3 kvar
3 kvar
595 kr
inkl. moms
 
Krejs 150x150 Krejs 150x150
Krejs för att rensa skorstenen mekaniskt från sot och lös smuts. Avsedd för halv... mer+
7 kvar
7 kvar
1 350 kr
998 kr
inkl. moms
 
Krejs 150x300 Krejs 150x300
Krejs för att rensa skorstenen mekaniskt från sot och lös smuts. Avsedd för halv... mer+
3 kvar
3 kvar
1 350 kr
1 045 kr
inkl. moms
 
Uthyrning glidgjutningsverktyg Uthyrning glidgjutningsverktyg
Har sotaren underkänt din skorsten och nu behöver du reparera din skorsten genom... mer+
3 kvar
3 kvar
1 495 kr
inkl. moms
 

Resultatsidor:  1  Visar 1 till 7 (av 7 produkter)
Tillbaka

Glidgjutning innebär att man renoverar sin skorsten, genom att gjuta en ny kanal inuti i en gammal. Med speciell utrustning påförs en keramisk massa på den gamla kanalens innerväggar, och alla hål och ojämnheter försvinner. Detta leder till att röken får lättare att passera genom kanalen och sotpartiklarna fastnar inte lika lätt. Genom att glidgjuta kan man själv renovera upp en gammal skorsten, så att den återigen kan godkännas för användning.

För att leda in verktyg för rengöring(krejs) tas ett arbetshål upp strax ovanför eldstaden. Skorstenen ska behandlas mekaniskt ren från sot, lös smuts och cementrester. Glidgjutningsmassan trycks sedan fast mot kanalväggarna med hjälp av dragkudden, som ger ett konstant och jämt fördelat tryck även om rökkanalen är ojämn.Vertyg och glidgjutningsmassa dras genom hela kanalen tills den är helt rök- och gastät. Genom att glidgjuta får man slätare väggar som bidrar till minskad risk för sotavlagringar. Glidgjutningsmassan ger skorstenen högre motståndskraft mot kondens. Den kan även användas för renovering av kakelugnar. Glidgjutning är en lämplig metod vid vedelning i öppen spis.

Glidgjutningsmassan (dragmassan) är ett lättarbetat bruk med god vidhäftning och smidighet som är färdig att blandas med vatten. Bruket är eldfast, tål över 1000° C och är typgodkänt. Instruktion för blandning och dragning samt typgodkännande medföljer leveransen.
Åtgång: 2-3 meter per säck beroende på area och kanalens skick

Tänk på att skorstenen skall besiktigas av skorstensfejaren för att säkerställa att den nya installationen är tät. Det finns regler som säger att din rökkanal måste vara godkänd. Det är också ett krav för att din försäkring skall gälla.


Arbetsgång

Gör upp ett arbetshål i botten på den defekta kanalen. Man rensar skorstenskanalen mekaniskt med krejs för att avlägsna så mycket sot och rester av gammalt bruk som går. Krejsen stoppas ofta i nedifrån och dras upp genom pipan ett antal gånger. Därefter fuktas väggarna med vatten så att glidgjutningsmassa lättare ska få fäste. Anbringa vinsch på skorstenskronan i toppen på skorstenskanalen. Fira ner vajern i skorstenkanalen. Montera eventuell dragdukdragkudden och koppla på vajern. Spänn upp vajern så att dragkudden är strax ovanför arbetshålet. Täck eventuellt för arbetshålet så undviker man att överskottet av glidgjutningsmassa ramlar ut.
Blanda därefter glidgjutningsmassa väl och använd blandningen inom en timma. Börja glidgjuta genom att hälla ner bruk så att dragkudden är rikligt täckt med bruk. Börja vinscha upp dragkudden med jämn hastighet. Dragkudden måste hela tiden vara rikligt täckt med bruk. För bästa resultat fyll på bruk uppifrån kontinuerligt utan att stanna vinschen.
När första dragningen är klar så dras kanalen ytterliggare en gång på samma sätt, slutdragning. Vid slutdragningen av skorstenen så kan glidgjutningsmassan blandas lite torrare. Om skorstenen behöver dras med ytterliggare bruk kan proceduren upprepas. För bästa ytfinish gör en sista dragning med våt dragkudde utan påfyllning av glidgjutningsmassa. Mura därefter igen arbetshålet.
Om din skorsten varit belagd med eldningsförbud så skall den provtryckas och godkännas innan den får tas i bruk. Eldning påbörjas tidigast 24 timmar efter sista dragningen.

 

Snabbsök
Trygg e-handel
Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
E-postadress:

Lösenord:


Glömt lösenordet?
Klicka här för att skapa konto
Din varukorg är tom
Hitta oss på Facebook
Google+