Ventilationsfilter

Här kan du beställa billiga ventilationsfilter och reservfilter till våra värmeåtervinningsaggregat.

Ventilationsfilter av rätt kvalitet

Avgaser, pollen och koncentrationer av bakterier och virus bör hållas så låga som möjligt för att vi ska må bra i våra hus. Ofta har ventilationssystem på arbetsplatser bättre ventilationsfilter och underhåll med reservfilter, vilket beror på ett arbetarskyddskrav som måste uppfyllas.

FTX och ventilationsfilter

Idag ökar installationen av FTX-system. FTX-aggregat kontrollerar tillförseln av tilluft- och frånluft och har filter inbyggt i aggregatet. För en effektiv filtrering behöver uteluftsfiltren (tilluftsfilter) i FTX-aggregaten vara av minst klass F7. Då filtrerar ventilationsfiltren bort 90% av avgasernas partiklar och nästan 100% av bakterier och pollen.

Tillbaka

Kampanjerbjudanden i Ventilationsfilter

Ventilationsfilter Enervent Pingvin F7 (1 st) Eko
Ventilationsfilter Enervent Pingvin F7 (1 st) Eko
Enervent Pingvin tilluftsfilter F7. F7 kassettfilter filtrerar bl.a. pollen, svampsporer och stör... mer+
275,00 kr 230,00 kr
inkl. moms
Ventilationsfilter FläktWoods RDKR Eko
Ventilationsfilter FläktWoods RDKR Eko
Ventilationsfilter till Fläkt Woods RDKR som består av ett tilluftsfilter RDKG-99-16 F7 och ett f... mer+
425,00 kr 380,00 kr
inkl. moms
Filterpaket 3-pack Heru 130 S EC Eko
Filterpaket 3-pack Heru 130 S EC Eko
3-pack Söderman ventilationsfilter F7 till värmeåtervinningsaggregat Östberg Heru 130 S EC. Paket... mer+
1689,00 kr 979,00 kr
inkl. moms
Ventilationsfilter Systemair VR 700 E/DC
Ventilationsfilter Systemair VR 700 E/DC
Original Systemair tilluftsfilter BFVR 700 E Filter EU7 425x211x330 (art.nr:12450) som passar til... mer+
955,00 kr 925,00 kr
inkl. moms
Ventilationsfilter Salda RIS 400 V
Ventilationsfilter Salda RIS 400 V
Komplett paket med ventilationsfilter F5 till värmeåtervinningsaggregat Salda RIS 400 VE (origina... mer+
329,00 kr 298,00 kr
inkl. moms
Ventilationsfilter Flexit S3R/K3R
Ventilationsfilter Flexit S3R/K3R
Original ventilationsfilter till Flexit S3R och K3R (art.nr:12328). Består av ett tilluftsfilter ... mer+
645,00 kr 588,00 kr
inkl. moms

När det gäller frånluftsfiltret behöver även detta vara i lägst klass F7 i de moderna roterande FTX-aggregatens värmeväxlare. Detta för att eliminera inblandning av frånluft med tilluft. Med tekniken i motströmsväxlare och korssströmsväxlare samt med annan återvinningsteknik riskerar man ingen blandning av luften, och därför kan man ha lägre filterklass på frånluftsfiltret. I dessa aggregat har ventilationsfiltret bara som funktion att minska nedsmutsning av värmeväxlaren.

Mer om filtrering av luften

I våra hemmabostäder är det däremot sämre ställt med just denna filtrering av luften. Ändå befinner vi oss betydligt längre tid i hemmiljön än vad vi gör på jobbet eller i skolan. Höga nivåer i inomhusluften av partiklar från luftföroreningar förvärrar astma hos barn. I studien som publicerats i Environmental Health Perspectives följde man 150 barn mellan 2 till 6 år med astma. Skillnaden i symptom var stor och resultaten visade även att inomhusluften ofta var sämre än utomhusluften. Forskarna menar också att man kan minska symptom på astma genom att reducera nivåerna av partiklar i inomhusluften med hjälp av ventilationsfilter av rätt kvalité.

Ventilationsfilter ska släppa igenom luft och samtidigt filtrera bort så många partiklar som möjligt för att minska problem för såväl människor i huset som för att skydda ventilationssystemet mot nedsmutsning.

Ett ventilationsfilter bör bytas enligt tillverkarens rekommendationer, dock minst en gång per år, gärna på hösten efter pollensäsongen. Bor du vid en starkt trafikerad väg kan du behöva byta filtren oftare. Smutsiga filter fungerar ineffektivt, kan bli ett hygieniskt problem och öka luftmotståndet och därmed elbehovet för fläkten. Nya ventilationsfilter till en villa kostar cirka 200 till 500 kronor/styck. Ofta kan du själv byta ut dessa ventilationsfilter  

Frånluftsvärmepump

I dag är system med frånluftsvärmepump vanligt i våra hem. I frånluftsventilerade hus sugs luften ut av en frånluftsfläkt (t ex med placering på vinden eller på taket). Tilluft sker via ventiler i ytterväggar och fönster. Frånluften sugs ut i kök och våtrum och eventuellt även via don i garderobs- och förrådsrum. I dessa system tillförs ofta ofiltrerad luft rakt in i huset via väggventilerna eller via fönsterventilerna. Möjligheter finns dock att förse även dessa ventiler med ventilationsfilter. Dock är det sällan man stöter på att detta används eller att de underhålls.

Självdragsventilation

I äldre hus erhölls en naturlig självdragsventilation genom att luft strömmade in som tilluft via otätheter, speciellt runt fönster och frånluft och evakuerades genom skorstenen. Självdragsventilation är således ventilation utan fläktar och bygger på principen att luftrörelser skapas (skorstenseffekten) då varm luft strömmar från husets lägre delar via uppvärmda kanaler till uteluften i husets övre delar. Med denna typ av ventilation har man ingen större möjlighet att filtrera tilluften. Detta beror på att om man placerar ett filter vid tilluftsventilerna orkar inte självdraget dra igenom luften utan blockerar då bara tillförseln av ny luft, vilket bidrar till sämre förhållanden.

Snabbsök
 
Använd nyckelord för att hitta den produkt du söker efter.
Avancerad sökning
E-postadress:

Lösenord:


Glömt lösenordet?
Klicka här för att skapa konto
Din varukorg är tom
Det finns för tillfället inga recensioner
Hitta oss på Facebook
Google+